2014. augusztus 29., péntek

Tizedik kritika - V00D00.CBF Xwoman tollából

Üdv, népek!Végre visszatértem! (Juhhééé! Kalapdobálás, pólólengetés és hasonlók!) Bár még nem vagyok teljesen rendben, sőt, hagyok magam után némi kívánnivalót, de úgy döntöttem, hogy nem várok tovább a kritikákkal. Örömmel jelentem emellett, hogy már átléptük a háromezres látogatottságot, és a feliratkozók száma hirtelen megnőtt tízre. Engem ez nagyon meglepett, főleg, hogy akkor nőtt meg, mikor én nem is publikáltam. Valami fura. Szóljatok, ha át kell adnom a vezetést Tyrának!


Nos, az önirónia végére érve térjünk rá mai írásunkra: Xwoman kisasszony V00D00.CBF című művét hoztam el nektek, a listán a következő elemet. Nem nagyon tudtam, milyen irányba fog a történet mozogni – még mindig nem olvasom el a leírásokat -, de a címből kitalálható, hogy mi köré épül. Aki nem ismerné, annak egy kis gyorstalpaló: a vudu egy ismert vallás, ami Haitiről ered. Elég keveset tudunk róla, de néhány tényt felsorolok nektek. (Én magam is utánanéztem, mert egy-két dolgon kívül én is csak sötétben tapogatóztam vele kapcsolatban.)
1.       A vudu vallás szertartásait papnők és papok végzik el, ők kapcsolják össze a hívőket az istenekkel.
2.      Főistenüket kígyóalakban ábrázolják, a neve Damballa, de rajta kívül még számtalan kisebb istenségük van.
3.      A különböző szertartások során áldozatot mutathatnak be az isteneknek, vagy épp ezek során derülhet ki, hogy milyen átok/szerencsétlenség sújtja őket.
4.      Az átkok felbontására is van lehetőség más rituálék során.
5.      A vallás gyakorlói hisznek a zombikban.

A vudu megmagyarázása nem szerepel teljességében a novellában, de úgy gondoltam, hogy ezzel együtt talán jobban megértitek majd a mű logikáját. A történet több szálra bontható, amelyeket Xwoman is kijelöl nekünk. A novella azzal kezdődik, hogy Andort, a középiskolában tanuló, kocka (no offense) srácot az igazgatóiba hívatják, mert a húga beismerte, hogy segédkezett egy iskolatársuk, Csenge öngyilkosságában – amelyet nem sokkal előtte követett el a lány mosdóban.  
"Kifelé a fejemből!"

 Kami azt vallja, hogy a lány azért lett öngyilkos, mert Andorral összeszerkesztettek egy képet (CBF file), ami a creepypasta-elméleten alapszik: befolyásolja a megnézők elméjét és ölésre készteti őket (röviden és a precízséget kizáróan összefoglalva). Van egy kifejtett elmélet ezekről a fájlokról, amit >>itt<< elolvashattok, ha gondoljátok, de én nem szeretnék ebbe belemenni elvi okokból. Nos, tehát K kérlelte, majd fizette le A-t, hogy hozzon létre egy, K által mutatott fájlhoz hasonló képet (a műben megtaláljátok). Ezt a fájlt küldik el Cs-nek, hogy megbűnhődjön azért, mert kibabrált K-val.  

A novella másik két szála a tanáruk, Ernő és a gyerekkori barátja, Gerzson életének mozzanatait mutatja be ugyanebben az idősíkban. E nagy bajba kerül, ugyanis a Fradi ellen fogad ittasan a maffiózókkal és ennek a következményeivel foglalkozik a mű. G életének pedig egy rejtett szegmensébe kapunk betekintést, amiről még a barátja sem tud.
Az egész mű nagyon jól összeszerkesztett, logikus és izgalmas thriller. Xwoman általános embereket emel ki a hétköznapokból, így egy teljesen polgári képpel ismerkedünk meg a történetében. Nagyon tetszett, hogy itthoni helyszínt mutat be, és hogy nem vitte túlzásba az ijesztgetést. A vuduról is épp annyit közöl, ami feltétlen szükséges ahhoz, hogy értsd, mi történt a novellában. (Spoiler alert! Bár én kissé hiányoltam a rituálé levezénylését, mikor Kamiról levették az átkot.)

Minden szál pontosan van levezetve, a karakterek is jól kidolgozottak, de nincs az orrunk alá dörgölve minden tulajdonságuk. Főleg a helyzetekből kapunk képet a szereplőkről, ami szintén tetszett. A végkifejlet meglepően kitalálható volt (és ezt itt a legpozitívabban értem), és a végén minden szál összefonódott. 

Nem találtam benne sem helyesírási, sem stilisztikai, de még egy átlagos szóismétlési hibát sem, úgyhogy teljesen elégedett vagyok a művel. Egy különleges kihívást jelent minden olvasónak, és épp ezért nagyon meglepődtem, hogy csak hatvanhatan olvasták el – bár ennek jó aránya, körülbelül egyötöde írt kritikát. Beszélhetnék még a konspirációs elméletéről, vagy a pszichológiai hatásáról, de igazság szerint nem szeretném ezt kiemelni a művön belül: mindenki vonjon le magának konklúziókat.

Nagyon örülök, hogy Xwoman elküldte a történetet, és megérdemli, hogy a Dicsőségfalra kerüljön, úgyhogy ki is teszem. Gratulálok!

Eddig csak egy-két műnél kértem külön, hogy olvassátok el, de ezt mindenképp. Úgy értve, hogy MINDENKÉPP megéri, hogy elolvassátok! Tessék rászánni azt a fél órát, és hagyjatok nyomot magatok után, akár itt, akár a site-on magán!

Köszönöm, hogy elolvastad!


Jó múzsát!C.

1 megjegyzés:

  1. Szia!

    Bocsánat, hogy csak most reagálok, de eléggé szét vagyok esve az utóbbi időben. :/ Nagyon szépen köszönöm itt is a kritikát, nagyon jólesett olvasni! Pont a legjobbkor érkezett, a pénteki nap borzalmas volt, nagyon kellett bele egy pozitívum. :)
    Az átoklevevős részt tényleg elcsaltam, mivel arra nem jutott időm (ezt is határidő előtt pár nappal sikerült befejeznem), de ha előveszem javítani a sztorit, mindenképp beleveszem ezt is. Köszönöm, még egyszer, hogy írtál! (Bocsánat, ilyen szép kritikákra sosem tudok értelmesen reagálni, de nagyon örülök nekik! :) )

    Üdv: Xwoman

    VálaszTörlés